Tipy – AKORD Ostrava | Kulturní a společenské centrum

Tipy

Aktualizace 28. 4. 2020

Protože se teď nemůžeme potkávat na divadlech a jiných akcích, dovolíme si vám nabídnout několik zajímavých tipů, jak se v karanténě zabavit kvalitní kulturou na internetu, sledováním televize či poslechem rozhlasu. 

Akord online, tak zní nový pořad, který budeme vysílat z prostředí nového streamovacího studia přímo z Akordu. Videa budou různorodá, zaměříme se na cestování, zacvičíme si, plánujeme i pořad pro seniory nebo se podíváme do prostor porubského Pokladu, který je právě v rekonstrukci.

Divadelní lahůdku chystá na sobotu 18. 4. ČT art: záznam komedie Paní plukovníková s Jiřinou Bohdalovou, kterou v roce 2018 mělo na svém repertoáru Divadlo Na Jezerce.   

Studio DVA pravidelně každé pondělí, středu a pátek živě streamuje svůj online pořad JSME S VÁMI – talkshow s jejich herci a tvůrci (Bobem Kleplem, Evou Holubovou, Patrikem Hartlem a dalšími) a také ochutnávky z některých svých hudebních a speciálně upravených divadelních představení. Ze záznamu se třeba mrkněte na ochutnávku Malého prince s Janem Cinou, který měl do Akordu přijet v květnu, ale kvůli koronaviru ho musíme přesunout na podzim. 

Také Spolek Kašpar pro své příznivce streamuje talkshow s herci jako jsou Martin HofmannMatouš Ruml nebo Jan Potměšil. Takže kdo se těšil na Martina Hofmanna, kterak hraje Cyrana, může se na něj podívat ve scénickém fragmentu Dostojevského románu Zločin a trestNěžná je noc. Hostem večera byl také režisér této inscenace Patrik Hartl.  Záznam tohoto večera, stejně jako pozvánky na další streamy, najdete na Facebooku Divadla v Celetné & Spolku Kašpar.

Milovníkům mluveného slova doporučím pořad Českého rozhlasu Vltava Rozhlasové jeviště, který každou sobotu odpoledne nabízí posluchačům špičkové rozhlasové hry. Teď 18. 4. se bude hrát Shakespearův Macbeth s hvězdným hereckým obsazením: Josef Somr, Matěj Hádek, Taťjana Medvecká, Lenka Krobotová a další. Doporučujeme také Jiráskovu Lucernu, která je zpracována velice poutavě až napínavě a s takovými herci jako jsou Ivan Trojan, Petra Špalková či Václav Neužil, nebo Dámskou šatnu Arnošta Goldflama s Pavlou Tomicovou. Tyto a jiné rozhlasové skvosty lze poslouchat také prostřednictvím mobilní aplikace (i webu) můjRozhlas.

Za zmínku stojí také Mall TV a jejich online festival KULTURA ŽIJE, který každý den nabízí vedle živě streamovaných koncertů také záznamy úspěšných divadelních představení jako jsou např. Besídka Divadla Sklep, Podivuhodné odpoledne Dr. Zvonka Burkeho z Činoherního klubu Bolkem Polívkou a Ondřejem Vetchým, dále můžete takto vidět Dejvické divadloDivadlo na Zábradlí a jiné. V nejbližších dnech se můžete těšit třeba na koncerty Třech sester, Mňágy a Žďorp nebo na stream cestovatelské besedy s Vandráky Vagamundos Pavlem Liškou a Janem Révaiem.

Koncert Anety LangerovéKorben Dallas se také uskuteční v náhradním termínu, a tak vám zatím doporučíme něco méně známého z Anetiny umělecké tvorby. Audioknihu britského spisovatele Finna PANE BŮH, TADY ANNA, kterou skvěle namluvila Bára Hrzánová a Aneta k ní dělala muziku. Aneta má na svém kontě také filmovou roli ve snímku 8 HLAV ŠÍLENSTVÍ.